02. 12. 2010.

Internet arhitektura

Posmatrano u celini, Internet funkcioniše kao jedinstvena globalna mreža. Kao što je ranije naglašeno, reč je o decentralizovanom sistemu više autonomnih lokalnih i globalnih mreža međusobno povezanih na osnovu istog skupa protokola. Decentralizovana organizacija mreže doprinosi njenoj otpornosti na otkaze - otkaz bilo kog dela mreže ne utiče na ostatak mreže. Sam način povezivanja autonomnih celina u jedinstvenu mrežu bio je podložan stalnim promenama. Današnja arhitektura Intemeta može se opisati kao skup međusobno povezanih logičkih celina, koju čine mreže pojedinih provajdera i njihovih korisnika.

lako je arhitekturu globalne mreže teško sagledati u celini, njena struktura se danas može grubo podeliti na tri nivoa:
  • korisnički nivo (user level);
  • pristupni nivo (access level);
  • nivo jezgra (core level).


     


Infrastrukturu interneta čini nekoliko glavnih komponenti:
  • kičma,okosnica (backbone)
  • ruteri (digitalni preklopnici)
  • tačke pristupa (POP i NAP)
  • serveri
  • korisnički računari.

Backbone predstavlja zbir brzih telekomunikacionih linija koje su povezane sa super-brzim računarima. Backbone čine optička vlakna koja služe za brzi prenos velikih količina podataka. Više međusobno povezanih optičkih vlakana čini glavnu magistralu. Nacionalna fondacija za nauku je 1987. napravila prvi backbone velike brzine (1.544Mbps). To je bila T1 linija koja je povezivala 170 manjih mreža. Danas postoji mnogo kompanija koje su napravile sopstvene backbone sisteme i sve su međusobno povezane u različite NAP sisteme. Na ovaj način je omogućena komunikacija sa svima koji se nalaze na Internetu bez obzira na njihovu fizičku lokaciju.


Ruter je super brzi digitalni preklopnik neophodan za međusobno povezivanje svake od kičmenih linija sa drugom. Ruteri su specijalizovani računari koji: ubrzavaju i usmeravaju podatke koji se šalju sa jednog računara na drugi; određuju kuda i kako poslati podaci putuju; spajaju dve međusobno odvojene mreže štite mreže jednu od druge, sprečavajući nepotrebni saobraćaj između njih.

POP (Point of Presences) predstavlja tačku ulaska na Internet. To je fizička lokacija koja se odnosi na skup servera, rutera i ATM preklopnika(mrežnih komutatora).Može biti dio ISP-a ili lokacija odvojena od ISP-a. ISP-i imaju mnogo POP tačaka, ponekad i nekoliko hiljada. Pojam NAP (Network Access Point) je vezan za period krajem 80-tih godina, za vrijeme reorganizacije okosnice interneta, tj prelaska sa NSF-ove okosnice na okosnice ISP-a. Tada su formirane 4 pristupne tačke u 4 američka grada i one su označene ovim pojmom.


Nema komentara:

Objavi komentar