07. 12. 2010.

Ostali internet servisi


Prenos datoteka - FTP (File Transfer Protocol)

FTP je Internet protokol koji omogućava razmenu (prenos) datoteka između dva računara preko TCP/IP mreže. On radi na principu klijent/server tehnologije. Podaci su postavljeni na FTP servere sa kojima komuniciraju FTP klijenti preko odgovarajućih naredbi za komunikaciju.
FTP klijenti su desktop aplikacije koje omogućavaju pristup FTP serveru. Najpoznatiji FTP klijenti su FTP Explorer, CuteFTP, a podršku za ovaj način pristupa imaju i Windows Explorer, Total Commander i brojni drugi programi.
Takođe, Mozilla Firefox ima mogućnost ugradnje dodatka FireFTP uz pomoć kojeg funkcioniše kao FTP klijent.
Postoji mnogo javno dostupnih FTP servera na kojima se nalazi veliki broj datoteka od kojih mnoge sadrže besplatne programe ( freeware ili shareware). Da bi se koristio FTP server korisnik mora da se prijavi za rad na tom računaru. Kako većina korisnika nema nalog za rad na mašini FTP servera, ako je on javno dostupan potrebno je prijaviti se kao anonymous i upisati svoju elektronsku adresu kao lozinku. Ovakvi javni FTP serveri nazivaju se anonimni FTP. U protivnom korisnik mora da ima svoj nalog na FTP serveru i treba da unese svoje ime i lozinku.
FTP serveru može se pristupiti direktnim unosom adrese u brauzer. Format adrese izgleda ovako: ftp://korisničko_ime:lozinka@adresa_ftp_servera:port
Nakon uspostavljanja konekcije, u brauzeru se pojavljuje koren direktorijuma FTP servera. Lista dostupnih datoteka i direktorijuma se prikazuje u obliku hiperlinkova koji su poređani jedan ispod drugog, a uz njih se ispisuju i njihovi nazivi, veličina, datum i vreme kreiranja datoteke itd.
Druga vrsta pristupa FTP serveru je putem web interfejsa, tj WWW-a (ukoliko server daje ovu mogućnost). Veze do datoteka su predstavljene kao linkovi na web stranici FTP servera. Takav pristup imamo kod stranica za namijenjenih za skidanje muzike, filmova, i ostalih raznovrsnih sadržaja. Kod njih je jednostavan put do željenih datoteka jer web stranice omogućavaju laku navigaciju. Svaki download nekog fajla uz pomoć linka na web stranici predstavlja u stvari prenos datoteka putem FTP protokola. Funkciju prenosa datoteka sve više preuzima WWW jer je to način koji je najjednostavniji za upotrebu velikom broju korisnika.


Pričaonica - IRC (Internet Relay Chat)

IRC je višekorisnički komunikacioni sistem koji omogućava komunikaciju (razmjenu poruka u tekstualnom obliku) u realnom vremenu. Nastao je 1988. godine. IRC učesnik koristi IRC klijentski program da bi stupio u kontakt sa nekim IRC serverom, a tada se prijavljuje na neki «kanal» da bi u realnom vremenu komunicirao da drugim korisnicima tog kanala. Najpopularniji klijent program za chat dugo vremena bio je mIRC.
Osnovne komande IRC-a su:
/server - ostvaruje vezu sa nekim IRC serverom
/list -prikazuju se svi aktivni kanali na pristupljenom serveru
/who -ko je prikačen na kanal
/join #kanal -korisnik se prijavljuje na kanal, a onda može da postavlja pitanja i da
odgovara na pitanja drugih učesnika
/help -pomoć
/quit -IRC klijent napušta kanal

VoIP (Voice Over Internet Protocol)

Voice over Internet Protocol (VoIP) je protokol optimizovan za transmisiju glasa preko Interneta. Sinonim je IP telefonija. VoIP protokoli prenose telefonske signale kao  digitalni zvuk. Korišćenjem VoIP tehnologija obezbjeđuju se mnoge funkcije i usluge, koje je nemoguće ili neisplativo izvoditi preko tradicionalne javne telefonske mreže. Komunikacija se obavlja upotrebom specijalnih IP telefona koji su preko VoIP adaptera priključeni na internet ili neku drugu kablovsku mrežu koja koristi IP protokol.
Takođe, komunikacija se može obavljati i upotrebom računara opremljenog sa slušalicama i mikrofonom, na kome je instaliran neki program koji koristi VoIP tehnologiju (Skype, Google Talk, Voip Buster, Gizmo5, kao i mnogi Instant Messenger programi: msn, YahooIM,itd). Osim govorne komunikacije većina ovih programa podržava i video komunikaciju, kao i mogućnost slanja poruka u realnom vremenu, tzv Instant Message.

Društvene mreže
Društvene mreže (social networks) sadrže gotovo sve prethodno navedene usluge, objedinjene za rad na lak i prihvatljiv način. Ne samo da omogućavaju komunikaciju među korisnicima već predstavljaju jedan oblik druženja. Tu spadaju već prilično razvijeni FORUMI. Internet forum je usluga na Internetu koja omogućava razmjenu mišljenja među članovima upotrebom web preglednika. Sve poruke koje korisnik napiše i pošalje na forum vidljive su svim ostalim korisnicima foruma. To nalikuje na oglasnu ploču (engl. message board) na kojoj članovi ostavljaju poruke.Radi se o raspravama po nekoj temi koju inicira sam član foruma. Po pravilu traže učlanjivanje, većinom besplatno, koristeći metodu prijave tipa KORISNIČKO_IME / LOZINKA, uobičajeno povezano s korisnikovom adresom elektronske pošte u smislu identifikacije. Da se usluga foruma ne bi zloupotrijebila na bilo koji način i da se poštuju pravila prihvatljivog ponašanja brinu se administratori - moderatori koje imenuje vlasnik foruma od samih članova foruma koji se obično za tu obavezu dobrovoljno prijavljuju. Oni pojedince mogu isključiti i izbrisati iz članstva te izbrisati neprlične sadržaje, u osnovi vrše nadzor.
Jedna od vrlo popularnih društvenih mreža je FACEBOOK, društvena mreža gdje korisnik može postaviti svoju sliku, objaviti svoje privatne podatke, opisati svoje interese, objavljivati svoje pisane i fotografske radove, razvijati nekakve tematske rasprave i slično, uz mogućnost da bilo kojeg od članova primi u 'svoju' grupu ili ga iz nje isključi. Moguće je čak inicirati određene političke, protestne, humanitarne ili neke druge akcije. Sličnu namijenu ima i TWITTER. Ono što ih posebno krasi je strahovito brzo širenje informacija, ali i dezinformacija.


Ostali važniji internet servisi:

IPTV (Internet Protocol Television) – prenos TV signala preko interneta

HOSTING SERVISI  (Datacenter) – zakup specijalizovanih servera za smještaj (hosting) web stranica, zakup slobodnog domena. Zakupac –korisnik vodi brigu o podacima koji se objavljuju i čuvaju na određenom datacentru, a brigu o opremi i raspoloživosti web sadržaja vodi davatelj ove usluge.

Nema komentara:

Objavi komentar